čtvrtek 24. června 2010

Nový velikán v českém rybníku?

Českou herní scénu bych přirovnal spíš k obci či rybníčku. S tou zahraniční se rozhodně nedá srovnávat. Třeba se to časem změní a možná tomu pomůže i nový projekt, který se včera rozjel. On se tedy rozjel již před několika měsíci, kdy se plánovalo, tvořilo, shánělo atd. Důležité pro mě je, jaké má tento portál partnery. Jedním z nich je internetový obchod s hrami Game Leader a druhým je pořad Indian. Myslím, že nebude vadit, když trochu nastíním situaci, jak k tomu došlo. 

S Indianem se již delší dobu snažíme prorazit. Nabízeli jsme spolupráci snad všem velikým herním portálům na naší scéně, ale nikdo zájem neprojevil. Proč? Asi jsme pod jejich úroveň. Je to smutné, ale za dobu naší existence jsme se dostali na dobrou laťku, alespoň dle mého soudu. A vlastně u nás jsou nyní jen 3 pořady o hrách. Česká stálice GamePage, Indian a nakonec nový Re-play. Jeden další se rýsuje, ale o tom jindy. My jediní máme tu výhodu, že jedeme živě a naše komunita s námi může komunikovat. Víte, nechci chválit projekt, kterého se účastním, ale toto je fakt. Podle mě je tato vlastnost pro herní web jako stvořená. 

Nikdo neměl zájem, až nás najednou samo oslovilo vedení Zingu. Nejprve jsme se báli, že by nastávající spolupráce mohla ovlivnit pořad, ale byli jsme přesvědčeni o opaku. Zing nestojí o nějakou změnu, líbí se jim náš pořad takový, jaký je. A to je hlavní, stále jsme nezávislí. Když se trochu vrátím v čase, za poslední dobu jsme udělali ohromný skok. Hodně se nám zvedla sledovanost (bohužel nesmím prozrazovat čísla) a navázali jsme spolupráci s Microsoftem, Sony, Playmenem (Ubisoft), EA, Cenegou, Game Leaderem a Zingem.

Zing jako takový se stal přístupný včera v 17.00. Vlastně prostřednictvím našeho pořadu byl prvně představen. Na první pohled se může zdát hodně zmatený a nepřehledný. To uznávám, sám jsem se lekl. Ale po chvilce prozkoumávání si člověk zvykne a hned ví, kde co hledat. Důležitý je fakt, že web je naprosto nabušený informacemi. Jsou zde karty her a k těm se váže vše. Můžete si najít hru a k ní si stáhnout obrázky, videa, wallpapery, recenze, preview, novinky a další obsah. Všude se dá komentovat a pokud máte účet na Indianovi, můžete se pod ním přihlásit i na Zingu. Nebudu to už víc okecávat. Zing je dle mého nový svěží vítr, který by mohl znovu rozhýbat českou herní scénu, která trochu začínala usínat. Uvidíme. 

2 komentáře:

Likandro řekl(a)...

Tedy... Fandím, ale design mě tak odrazuje, že nemám ani chuť si přečíst články. Je to u takové stránky dobře?

Jinak k Indianovi: Osobně mi živé vysílání nepřijde divácky až tak zajímavé. Takže je sice fakt, že má tohle něco navíc proti ostatním, ale rozhodně bych jen kvůli tomu neusínal na vavřínech, protože takový trhák to zase není. Pro mě spíš naopak. Zdá se mi, že komunikace sice živě je, ale celkově na dost nízké úrovni - hlavně kvůli účastníkům diskuze za monitory - a kdyby jí bylo méně, nebo dokonce žádná, nezlobil bych se.

Každopádně, to je všechno otázka vkusu, ale na co se chci hlavně zeptat: Co počítáš jako herní scénu v Česku?

Petr Vojtěch řekl(a)...

Liki: Jak jsem říkal. Byl jsem tam 5 minut a nyní už přesně vím kde co hledat. Navíc několikadenní aktualizace jsou super, dostáváme informace ještě horké.

Živé vysílání určitě terno je. Spousta lidí to tak chce. Ptali jsme se a živák si lidé užívají mnohem radši. Sledovat záznam je už tolik nebaví. Byť třeba ještě ten večer.

Českou scénu, z pohledu žurnálu, beru pouze tak, jak ji tvoří naše největší portály. Není jich málo, ale který z nich sledujete? Já třeba nesleduji žádný. Nikde není přesně to co chci. Někteří to tu zkusili 'jako za louží', například Eurogamer.cz. ALE .. líbí se vám ten způsob podávání novinek? Mě ne. Těžce mi vadí design a nemusím lidi, kteří za ním stojí. Tiscali? To tak nějak končí, stal se z toho bulvár, kde vycházejí hodně podprůměrné články. To samé BonusWeb. A mohl bych pokračovat. A teď doufám, že to Zing nějak změní. Mohl by, našlápnuto má dobře. Ukáže však čas :).