pondělí 21. června 2010

Film week podruhé

Rozhodl jsem se podívat na pár filmů. Po první trojici pokračuji dalšími skvělými snímky. Třeba vás nějaký zaujme. Tady jsou:

Hranice života
Marc Foster je určitě velmi talentovaný režisér. A předvedl to v tomto skvělém snímku. O čem to je? Stay nám dává velikou spoustu otázek. A rozluštění je na nás. Psychologické drama se vším všudy? Určitě. Možní si při titulcích řeknete 'aha'! Možná se na film podíváte znovu  a stále vám to nebude jasné. Možností je víc. Záleží na vaší představivosti. Obsah je skvělý a po hlubokém zamyšlení dává smysl. Forma je podobně skvělá. Tento film by si zasloužil cenu za střih. Opravdu to stojí za to. A spolu s luxusním hereckým obsazením se nám dostává filmové nirvány. Já film viděl dvakrát a mám svoji teorii, o ten zážitek vás ale připravovat nebudu. 

Kasandřin sen
A je tu další thriller. Ne snad, že bych tuto oblast přímo vyhledával, ale pod touto záštitou vzniká spousta skvělých filmů. Režiséra Woody Allena snad vůbec nemusím představovat. Stejně jako v Stay je v hereckém obsazení Ewan McGregor. Tentokrát s ním ještě Collin Farrell a Tom Wilkinson. Úžasná 'powerful' kombinace. To ale není vše. Příběh se točí okolo dvou bratrů, kteří mají hluboko do kapsy. Mají ale jedno štěstí, jejich strýček je milionář a vždy je podrží. Stejná situace nastane znovu, ale bude chtít něco na oplátku. Něco, čemu se nedá říkat laskavost. Film pak před nás staví otázku, jakou má lidský život cenu a jaké jsou jeho následky. Kam až je člověk schopen zajít? 

Solomon Kane
Původně jsem chtěl tuto trojici uzavřít filmem, který mi hnul žaludkem. Naštěstí jsem si ale vzpomněl na Solomona, který mě naopak velmi příjemně překvapil. Když jsem prvně viděl složku na CSFD, mžikla mi hlavou myšlenka na Van Helsinga, který se těžce nepovedl. Trochu jsem se bál, že tvůrci pošpiní pero Howarda, ale nestalo se. Alespoň z mého pohledu ne. Špinavý středověk se záporákem, který se upsal ďáblu jen proto, aby mohl ovládnout co největší území, hrdinou, který se snaží obejít bez násilí, kdy mu ale okolnosti nedají na vybranou, a neutuchající šeď bláto a krev. Takto se prezentuje film na motivy oblíbených fantasy povídek. A já říkám, že to vypadá skvěle. Miluju fantasy a už mám pokrk těch přeslazených Narnií, Harry Potterů atd. Konečně zas přišel film, který alespoň částečně nasytil mou touhu. Snad bude pokračování. 

12 komentářů:

Likandro řekl(a)...

Solomon mě zaujal :)

Toho jsi upirátil, což? V dobré kvalitě? Už si na něj myslím pěknou dobu, ale k mání byl tehdy jen špatný kinorip, takže jsem se rozhodl počkat půl roku, než to přijde i k nám... Je to na nic, když do našich luhů a hájů filmy chodí s takovým zpožděním.

Každopádně v kinech je to od 24.6. a trailer jsem viděl určitě alespoň 15x :D Na premiéru bohužel nezajdu, ale počítám, že 26. nebo 27. bych mohl vyrazit do kina právě na něj :)

Takže říkáš, že je to akční, surové a lepší než starý barbar Conan? Respektive, že je to barbar Conan uzpůsobený pro nároky dnešního diváka? Stojí za kino? Máš z toho lepší pocit než z Prince z Persie a Ironmana 2?

Petr Vojtěch řekl(a)...

Ano, viděl jsem ho z ripu. Nevydržel jsem čekat, ale do kina asi stejně zajdu :D.

Nevím, jestli je to lepší než Conan. Je to surové, špinavé a opravdu zajímavé. Pro mě přitažlivé. Princ je pohádka, toto je pravé dark fantasy a je vidět, že je z pera Howarda. Já myslím, že ano. Je to lepší než Ironman2 a Princ. Podle mě jo. :)

Petr Vojtěch řekl(a)...

Ripem myslím DVD rip, který se na netu válí už dlouho.

Likandro řekl(a)...

No, já jsem hledal skutečně v době před zhruba čtyřmi měsíci, kdy DVDrip nebyl... teď se dívám, je :) 6 týdnů zpátky se na torrentech objevil.

Každopádně, ten už mi za to teď nestojí, když mám zarezervované 2 lístky na neděli - 4. řada shora, uprostřed : ))

Za zhodnocení a doporučení díky. :)

Jinač taková zajímavost, přijmení herce Solomona znamená ve staré Francouzštině "čistá víra" :D Což mi přijde jako celkem fórový fakt.

Petr Vojtěch řekl(a)...

Liki: Četl jsi povídky o Solomonovi od Howarda? Ono to Solomone docela sedí :).

Likandro řekl(a)...

Popravdě nečetl, ale vím o čem to má být, včetně toho, že jméno k tomu přímo sedne :) a právě tak to s tou fórovostí bylo myšleno :)

Petr Vojtěch řekl(a)...

Jasně :). Až dorazíš z kina, tak určitě postni, jestli se líbilo.

Jurrisek řekl(a)...

Bedikk: Byl jsem na tom včera a čekal jsem hodně, ale bohužel mě to dost zklamalo. Fantasy? kdepak ani náhodou, spíš bych řekl, že to bylo na způsob Romansanty - zdlouhavé nezáživné a se strašně průhledným dějem. Kamera ušla, Filtry nic moc, dějová linie-v půlce filmu jsem věděl jak to dopadne, herecké výkony-celkem dobré, soundrack-výborný celkové hodnocení- 5/10 a ten rádoby Pán temnot na konci byl opravdu trapný a ten nádech znovuzrození Kana...kdyby ho radši nechali na konci umřít tak by to bylo lepší. No neměl jsem asi čekat tak moc pak bych nebyl zklamaný, ale bylo to Béčko a to celkem dobré Béčko, ale s Filmy jako Princ z Persie a Ironman bych to nesrovnával....

Likandro řekl(a)...

Jurrisek: A vidíš, u mě to splnilo očekávání na 9/10 :) Je to prostě béčko, stejně jako Conan nebo Rudá Soňa. Přesně na takový film jsem šel a splnilo to přesně to, co jsem od filmu chtěl. To prostě není film, na který by lidi chodili kvůli dějové lince nebo kvůli efektům. To je film na který si jde člověk odpočinout, podívat se jak se rubou a podobně jako v pohádkách vidět hrdinu jak poráží čiré zlo. Takže za mě je jediná výtka snad jen u některých kýčovitých až herních efektů (např. meč posla pekel), které byly zbytečné. Jestliže tam šel někdo s očekáváním něčeho jiného, je to prostě hold jeho smůla, rozhodně to ale hodnocení filmu nesnižuje - připomíná mi to situaci, kdy lidi byli schopní říct, že Narnie je špatná, protože je pro děti - ale to přeci měla být, tak kde je chyba? Nebo u UP podobná situace. :) Prostě všechno je potřeba hodnotit v rámci nějakého kontextu.
Jinač fantasy je to rozhodně lepší než Potter, Stmívání a podobné kvalitní kusy. :) S Princem a Ironmanem to srovnávat jde i nejde - z pohledu akční film, nebo dobrý pocit z filmu ano, z hlediska hlubšího kontextu ne, a jestliže je 5/10 jen za to, že byl Ironman nebo PoP lepší, tak je to hodně zvláštní hodnocení, protože srovnáváš jablka s hruškama.

Jurrisek řekl(a)...

Likardo: jestli si dobře četl co jsem napsal nesrovnávám to s Ironmanem nebo PoP to bych ani nemohl. A jak Už jsem psal, čekal jsem od toho dle trailerů a recenzí víc a šel jsem do kina s pocitem, že se podívám na film jehož kvality nebudou až tak vysoké, ale těšil jsem se na to že si opradu, jak říkáš, odpočinu a podívám se na slušnou mlátičku.... no odpočinul jsem si protože jsem několikkrát málem usnul a to se mi stává jen u filmů typu sex ve městě atd. a mlátička? těch pár bojových scén v tom celém roztahaném a nezáživném příběhu se nějak strácí. Nejlepší scéna z celého filmu byla scéna s ďáblovím smrtonošem a scéna s vašutem. Je to můj suběktivní názor ale dle pohledů diváků kteří semnou sdíleli film usuzuji, že nebyl až tak subjektivní. A že to bylo lepší Fantasy než Narnia a HP dovolím si nesouhlasit....nejsem zastáncem ani jednoho, ale oba filmy jsem viděl a co si týče příběhu sledu událostí monologů a dialogů efektů, kamery a filmových filtrů se Solomon Kane nemůže ani přiblížit a v podstatě ani srovnávat....ono když to shrnu tak celý Film Solomon Kane nebyl vůbec fantasy(nebo možná ano, ale nebylo to poznat) a to jsme tu knihu četl....myslím, že se to Basetovi moc nepovedlo. Ale co člověk to názor a vím, že můj názor sdílet nebudete, ale Fantasy se zabývám už asi 15-16. let a už mě hodně věcí zklamalo a hodně věcí potěšilo. Holt nemůže být každý den posvícení.

Petr Vojtěch řekl(a)...

Fantasy sleduješ 15 let a stále tvrdíš, že HP je fantasy? To je nějak špatně ne? Fantasy se nezabývám tak dlouho jak ty, ale něco jsem už načetl a u tohoto filmu jsem dostal, co jsem chtěl. Surovou naturalistickou podívanou. Pokud jsi četl knihu, tak kde je problém? Dle mého soudu se konvert do filmu povedl.

Ale tvůj názor ti brát nebudu. Můj kamarád se mě taky snaží přesvědčit o tom, že Transformers2 je dobrým filmem :). Proti gustu žádný dišputát.

Jurrisek řekl(a)...

Rozhodně se nesnažím vnutit ti můj názor...jak říkáš proti gustu.... , ale za 1. HP je druh Fantasy stejně tak i Narnie, Twilight( toto sem raději neměl nikdy číst), Conan, atd. všechno jsou to růzdné druhy Fantasy, které však vykazují podobné prvky slohu, formy a jinými znaky jsou vzájemně podobné. Ano Kniha Solomone Kane je fantasy o tom žádná, ale ve filmu se tyto prvky poněkud vytratily. 2.o to tu vlastně nejde, ale pokud chceš objektivní posudek filmu musíš mít jak kladné názory tak i záporné, jak se říká co člověk to názor.. a za 3.S přítelkyní jsme se shodli, že by stoho mohla být zajímavě vyhlížející hra.