čtvrtek 27. května 2010

Próza Karla Hynka Máchy

//náhled//

Konečně jsem po týdenní přípravě dodělal sazbu a ilustraci této "knihy". Jako ukázku sazby jsme měli udělat 2 dvoustrany.Texty nemusí být kompletní, nezáleží na nich. Ilustrace jsou asi slabší, ale přežít se to doufám dá :). 


3 komentáře:

PepiCzech řekl(a)...

Já ti nevím... Obálka taková průměrná - nepřekvapí, neurazí, dokonale zapadne. Vzhledme ke kalsice to nemusí být nutně zle. Takových podobných knih mám v knihovničce spoustu.

Text na vnitřní straně přebalu mi přijde moc velký, i když netuším, jak velký formát to bude, zřejmě něco menšího. Zarovnání do bloku nepůsobí mocdobře, vytváří ti to v textu moc velké textové řeky. Upravil bych určitě prostrkání a celkově si s tím asi víc vyhrál nebo voli lsazbu na levý/pravý praporek.

Ilustrace jsi ohodnotil sám, přesto, opět vzhledme k povaze knihy a jako dokreslení bych byl asi spokojený, resp. jako čtenáři by mi ilustrace určitě nevadily.

Co se mi ale nelíbí, tak to je sazba. Dlouhé řádky, moc natěsnané na sebe, sice v bloku, ale zrcadlo vypadá tak nějak podivně. Chybí mi nějaký styl odstavce. Font, pokud odbře koukám, je obyčejný Times New Roman?

Jako pokus dobré, sám vím jak je to náročné, připravit publikaci kompletně pro tisk, ale toto mě moc nezaujalo. Spousta vcí k vylešpování. Netvrdím tím, že je to špatné, jen mě osobně to neoslovilo.

Likandro řekl(a)...

Podle velikosti řádku bych to tipoval na A4 formát? Každopádně pokud je to menší, určitě bych písmo zmenšil. Ono možná i na tu A4.
Popravdě nečtu knížky které mají moc malá písmenka. Prostě se mi to špatně čte. No dobře, mám 5 dioptrií na dálku, ale stejně, je to zbytečně namahavé na oči více méně každého člověka... A když to na PC nepřečtu v pohodě při 100% velikosti, tak je to na pováženou.

No a jinak je to takové nijaké na Máchu. Osobně mám rád, když je v knížkách výraznější nadpis kapitoly/povídky/jakékoliv části a je na pravé straně, výrazně odsazený od textu. Prostě to na mě působí přehledněji a praktičtěji a k takovéhle próze/poezii vyloženě hodícníce. : ))

Číslovka dole je opět taková nijaká, přitom se s tím dá pohrát - okolo se dají dát nějaké motivy, pomlčky, závorky, tečky, římské číslice, slovní číslice... Nějaký nápad by asi neurazil.

Kresbu si k Máchovy představím obecně víc vláčnou a volnou, i když asi budou i texty kam by to nesedlo. Akvarel by mi k tomu asi sedl víc. Nebránil bych se ani abstraktnějším 2 barevným motivům. Každopádně ať už se zvolí cokoliv, určitě něco údernějšího, co člověku už při letmém pohledu sdělí náladu dané části, předestře význam.

Ale tak tohle bude do určité míry otázka vkusu, takže to asi neber moc vážně.

Anonymní řekl(a)...

Pokud vím, tak stáhnout si Trial verzi ze stránek Adobe, jen na vyzkoušení nových funkcí, je zcela legální a morální.