úterý 18. května 2010

Existuje řešení jakéhokoliv extremismu?

Psal jsem teď jedno celkem zajímavé zamyšlení do školy, tak se podělím:

Extremismus není řešením ničeho. Spousta lidí však věří, že jejich myšlenka, mimo standardy společnosti a etiky, je ta pravá, a snaží se ji prosadit většinou násilným způsobem. Tak by se vlastně dal definovat extremismus, ale co to je? Co se za tímto pojmem skrývá?

Když se řekne extremismus, většina lidí si asi představí skupinku neonacistů, což jistě může být zářný příklad, ale co zbytek? Co vlastně tato skupinka chce? Co je její konkrétní náplní? My vlastně neznáme jejich přesný obsah a ani nevíme, čeho chtějí dosáhnout. Střední proud společnosti jednoduše zhodnotí, že chování těchto subjektů spadá do vymezených kolejí extremismu.

Orgán našeho státu, Ministerstvo vnitra České republiky, každoročně sleduje stav extremismu a dokonce vydává zprávy. Pokud se chceme dozvědět o těchto skupinách více, je dobré začít právě zde. Většinou se stejně budeme zabývat pouze lidmi, kteří nás obklopují a bezprostředně ohrožují.

A nyní nastává otázka, jak chceme řešit něco, čemu vlastně plně nerozumíme? Extremismus jako takový je přeci jen nějaká idea, která shromažďuje lidi. Ta idea se vyhýbá běžnému myšlení, ale stále je to pouze myšlenka. Tu zakázat nelze. Samozřejmě je tu druhý pohled na věc, kdy extremismus nemusíme sledovat, dokud existuje pouze jako výmysl a bát se máme ve chvíli, když lidé začnou zasahovat do práv ostatních.

To už pak ale nezáleží na tom, zda se o extremismus jedná nebo ne. Kdykoliv je omezována svoboda jedince, někde se stala chyba. Ať už ve fungování společnosti, nebo se prostě lidé nejsou schopni respektovat navzájem. Vždy je to ale problém.

1 komentář:

Likandro řekl(a)...

Nenazval bych to úplně úvahou. Sice tam nějaké otázky jsou, některé mají i potenciál, ale zodpovězení je až takové zpravodajské.

Například: "Když se řekne extremismus, většina lidí si asi představí skupinku neonacistů, což jistě může být zářný příklad, ale co zbytek?," to je moc pěkná otázka. A mě hned napadne: "Extremismus je prostě jakýkoliv extrémní názor, jakýkoliv extrémní pohled na jakoukoliv věc." Takže v podstatě celkové černobílé vidění světa.

Takže pro nás přitažlivý a jasný příklad: Kdybych o VCH řekl, že bylo celé na hovno, tak je to extrémní názor, protože celé na hovno nebylo. Stejně tak, kdybych o Krevetě řekl, že je celá v pořádku a všechno funguje, je to extrémní názor, extrémně pozitivní viděný přes růžové brýle. Problémy jsou všude.

Jenže ve tvé úvaze je to dál pořád směřováno k tomu politickému, nebo minimálně společenskému, vyznění... o lidských právech atd. Jenže to je pro mě osobně už jen výsek významu slova "extremismus".

I vymezení pojmu "idea". Nevím, je to takové hodně obecné. Myšlenka... Idea ve významu duch nebo podstata problému, dobře, dalo by se. Ale zároveň se dá chápat i jako "předobraz věcí", takže jako něco, co můžeme sledovat okolo sebe v nedokonalé formě.

Zas na druhou stranu, neuvedl si do kterého předmětu jsi to psal. Pokud je to Politologie, tak je to zřejmě v pořádku.