pondělí 13. září 2010

Petr a Lucie

V první řadě perfektní knížka, plná zajímavých názorů a pohledů na svět ve válce. Děj se odehrává roku 1918 v hlavách dvou mladých zamilovaných lidí z prostředí Paříže. Na začátku je nám děj předkládán pouze prostřednictvím Petra, který je ztracený ve svých myšlenkách, nechápe pohnutky starších a snaží se celou situaci nevnímat. Snad ruka osudu mu do cesty připlete Lucii, které se k němu zprvu dostane na tak krátký okamžik, že zmizí dřív, než on si toho stihne všimnout. Je jí okouzlen a musí ji najít.

Snad nebudete brát za spoiler to, když vám prozradím, to co je zprvu očividné, že se opravdu dají dohromady. Ona je z nuzných poměrů a on z bohaté měšťanské rodiny. Nejvíc mě bavilo, že příběh nemá tu dnešní klasickou zaběhlou linku romantických dějství, ale celé je to jen záminka k vyprávění něčeho většího. Kniha se snaží přiblížit myšlení mladých lidí, strasti války a touhu v období nejhorším. 

Celou knížku jsem stihl přečíst za jediný den usilovného a nadšeného čtení. Snad se mi nebudete smát když připustím, že jsem u konce uronil nejednu slzu. Tuto knihu snad musím doporučit všem, bez výjimky. Jedná se o opravdu krásnou literaturu. 

Žádné komentáře: