pátek 2. dubna 2010

Geniální finále jedné skvělé hry

Opravdu ještě někdo nezná hlášku 'The cake is a lie.'? Je pravdou, že donedávna jsem ji taky úplně nechápal. Pak jsem si ale řekl, že konečně dohraji Portal, kde by tato hláška měla mít výraznou roli. A ono opravdu. Další odstavec je silný spoiler, pokud se nechcete okrást o skvělý konec, přestaňte číst :). 

Představte si 19 úrovní s gradující obtížností. V těch má probíhat test Portal gunu. Vždy vás doprovází ženský hlas počítače GLADOS a právě ten se s vámi v poslední místnosti rozloučí. Proskáčete poměrně jednoduchou úroveň na plošince s kyselinou pod nohama, když najednou jedete uličkou a před sebou máte na zdi ikonu dortu (vysněný a slíbený CAKE). Od Gladose slyšíte krásné rozloučení a poděkování za test, když plošinka zahne za roh, kde šlehají plameny a vy jedete přímo do pece!


Co teď? S Portal Gunem v ruce není nic problém a na poslední chvíli uniknete ze spárů plamenů. Glados je očividně velmi překvapen a hláškami "Počkej, co to děláš? Kam chceš jít? Stejně neunikneš!" se tě snaží evidentně vlákat zpět do ohně. Ale marně .. naše zbraň se stává skvělým prostředkem k cestování a různými uličkami se dostaneme přes kanceláře až k našemu úhlavnímu nepříteli Gladosovi. Samozřejmě to není tak snadné, někde si na nás počíhají kulometné věžičky, jinde budeme muset hodně zapojit mozek, obelstít zákeřného robota s raketometem atd. Celou dobu se vás Glados snaží uchlácholit, že o nic nešlo, ať se vrátíš atd. Občas jen tak vykřikne, že tě vidí, ať se okamžitě vzdáš. Vtip je v tom, že všude na zdech (viz obrázek) jsou nápisy 'The cake is a lie.', škrábance a obtisky rukou. To evidentně značí, že se celý tento cyklus opakuje. Dost mě také pobavily zasedačky, kde běžela prezentace srovnání financí v Black Mesa a Aparature Science. :)

Když ale dojdeš ke svému sokovi, následuje dlouhý monolog a ty postupně tohoto velikého robota musíš 'zabít'. Samozřejmě se brání, což je ale tvoje výhoda. K obraně slouží robůtek, který se vás pokouší sestřelit raketou. Pomocí portálů nasměrujete raketku přímo na Gladose. Tomu při zásahu spadne "robotické oko", které rychle hodíte do plamene. Hlášky typu "Když mě zabiješ, kdo pak udělá dort? Ty snad? Pche, četla jsem tvůj spis, tyto nedokááážeš!!!" vás už nemůžou rozhodit. Po zabití Gladose se strhnou rychlé události. Výbuch, vy jen vidíte sebe a hořícího robota před vchodem do výzkumného centra. Najednou vás začne něco táhnout. Pokračuje krátký záběr na sklad, kde je DORT a spousta nepoškozených součástek do Gladose. Pak přicházejí závěrečné titulky (můžete si je najít na Youtube pod tagem 'Portal - Still Alive') které jsou naprosto nejlepší. Ať už chytlavá melodie, tak geniální text, který vám po dohrání úplně vyrazí dech. Na závěr ale ještě přidávám video ze života normální věžičky. :) (i s titulky)

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

mé steam meno..snad Admen CZ

Pes Filipes řekl(a)...

Jen menší výtka - je to TA Glados :-). Jinak souhlas - Portal je parádní hra s povedeným závěrem. Už aby tu byla dvojka.

Anonymní řekl(a)...

vsak ten 18 level sa neda prejst :(

Majko řekl(a)...

Haha, Bedíku, a to ještě nevíš, že před několika měsíci byl ten konec úplně jiný, a to netušíš jak skvělým způsobem byl oznámen Portal 2. Doporučuji navštívit facepunch.com, tam zajet do kategorie Valve Games, otevřít si Portal Megathread a pořádně pročítat. Já mám z toho skvělý zážitek, protože jsme to sami s Peeterem (i když trochu opožděne) odhalovali, a z některých zvuků, záhad a tajemností šel ku**vský mráz po zádech!

Petr Vojtěch řekl(a)...

Ale tuším. Oznámení Portal 2 jsem viděl. A to, že konec byl jiný vím také, samozřejmě.

Majko řekl(a)...

Nemyslel jsem zrovna oznámaní na E3 ale to oznámění dříve od Valve. To je jedno ;D Každopádně se na Portal 2 těším jak malý děcko. Děsně se těším na ten co-op mode. Uááááá! :D

Petr Vojtěch řekl(a)...

Taky se těším, wallpaper krásně zdobí moji plochu :D. Určitě se můžeme domluvit a co-op někdy zahrát :).

Majko řekl(a)...

To by bylo skvělý :)