středa 30. září 2009

Vstup do fantazie

Je to tak, delší dobu jsem nic nenapsal. Měl jsem posledních pár dní pres, na druhou stranu jsem si celkem užíval a relaxoval. Bohužel ono se to pak všechno nakupí a člověk dělá do noci, jen aby to stihl. 

Ale k věci, o čem jsem chtěl dneska napsat :). Už jsem to dost lidem vyprávěl, ale přece. Koukal jsem na vynikající filmek Most do zeme Terabithia. Opravdu úžasné dílko s perfektní hlubší myšlenkou. Nakonec jsem brečel jak malej, to přiznávám. U filmů se mi nestává, že by mě opravdu rozbrečely, ale tenhle to dokázal. I to asi něco znamená. 

Hlubší myšlenka, kdy film se snaží nenásilnou formou ukázat, jak by děti měli prožívat dětství a ukazuje krásné i horší chvíle. Nebudu vyprávět dění z filmu, na ten se podívejte sami, spíš se zaměřím na jeho obsah. Líbí se mi a souhlasím s myšlenkou, že by děti neměli sedět u počítače (TV atd). Měli by být někde venku, s kamarády, fantazírovat, vymýšlet si a představovat. O tom je děstství. Můžete si vymyslet vlastní svět a nikdo vás nebude považovat za blázna. Dospělí jsou tu od toho, aby se chovali vážně.

Hodně mě to i vedlo k zamyšlení. Je mi proboha 17, proč bych měl řešit nějakou práci, úplně zbytečně brát všemožný zakázky za nicotný peníz a celkově toho na sebe nabalovat tolik. Chtěl bych si trochu užívat, relaxovat. Chtělo by to prostě mít s kým trávit čas a místo sezení za obrazovkou a honění křivek v Iloušovi být venku, či prostě s někým. Celkově teďkonc bych chtěl přestat blbnout a mít třeba jen pár rozjetejch pravidelnejch věcí, zatímco budu řešit věci, co náležej mýmu věku. Doufám, že chápete, co se tu snažím říct a snad jsem to napsal tak, že to máhlavu a patu. Jednoduše si chci dát pohov a užívat :o).

Jak se to celé vyvrbí a co budu říkat za měsíc .. uvidíme :).

8 komentářů:

Likandro řekl(a)...

Myslím, že jít ven patří ke každému věku, ne jen k těm "náctým" :) ale jinak s tou myšlenkou můžu bez výhrady souhlasit.
Důležitý teď prostě není mít práci a být "dospělej" ale spíš mít nějaký zájem ten rozvíjet a hlavně mít nějaké kamarády, kamarádky a "kamarádku" :D ;). Alespoň, tak mi to dřív vždycky přišlo.

S recenzí filmu bohužel souhlasit nemůžu. Poměrně dost to zabily mizerné efekty a tak nějak mizerný herecký výkon? Nevypadalo to prostě jakože si děti dobrovolně hrají, přišlo mi to hrozně nucené - a to jsem člověk co herecké výkony normálně nehodnotí. Navíc jsem si dost podobně hrával v lese s bratranci, takže to není od srdce tak daleko, prostě mi to přišlo myšlenkově hezké, ale zpracování špatné. Plus bych film utípl hned po tom, co má člověk asi největší důvod brečet, jakože jsem měl taky na kahánku... Nicméně, pokračování potom, mě úplně otrávilo, prostě se to nehodilo? Vůbec to tam nesedlo? Sice chápu, proč to muselo být, ale nějak mi ta forma nesedla + to bylo moc urychlené... Takže jestli se obyčejně říká, že filmu by prospělo tak hodinu ubrat, tady bych klidně jednu přidal, pak by to bylo o 200% lepší... bohužel, bez toho je to pro mě takový slabší snímek. Ale tak asi je to taky trochu otázka názoru.

PepiCzech řekl(a)...

Jaj, to je hezký... a já se snažím jako "dospělý" nikdy nedospět :) Proto ty hry (jasně, je v tom i něco mnohem většího), proto srázky s o půl generací mladšíma lidima...

Být dospělý je strašná odpovědnost a nuda :D Ne, ale teď vážně - ke každýmu věku patří "něco" a každá část života má něco do sebe, ať je to dětství, puberta, období do 30, do 40, do 50 :) "Stáří" nad padesát - já padesátníky pořád vnímám jako "mladé", možná proto že mám okolo tohoto věku rodiče, spolupracovníky a nemám dojem, že by nějak zestárli...

...asi to bude znít divně, ale třebas já se docela těším na stáří, až (dožiju-li se toho) si budu jako penzista užívat naplno života a dělat věci, který teď "nestíhám".

Asi by to byla zajímavá diskuze na delší dobu.

Film jsem neviděl, takže hodnotit nemůžu.

Petr Vojtěch řekl(a)...

Liki: Jasně, film se nemusel líbit každému. Mě přišel dokonalej.

Pepík: Já to chápu a více méně souhlasím :).

Jinak co jsem do článku opoměl .. Dřív jsem běhal s oštěpem po lese, dneska si vymýšlím světy, principy .. prostě hry. Baví mě to a zrovna teď mám něco na papíře rozdělaného. :)

Firejs řekl(a)...

Taky se mi ten film líbil...

Ale nedávno jsem se procházel po místech, kde jsem jako malej s kámošema stavěl bunkry, vedl války atp. Dneska by mi to přišlo jako obyčejnej les, ale ty vzpomínky jsou fajn ;)

Káťa řekl(a)...

:) :) pěknej článek. můj názor znáš. :) jen (sorry) to děti si hráli a tak... ty děti si hrálY. šmankote to si řikáš čech? :D film perfekt :)

Petr Vojtěch řekl(a)...

Firejs: Já bych se do těch let zase rád vrátil :).

Katuššš: AAaaa :D. No tak sem to přehlédl :D.

zoom řekl(a)...

vyjádřil si to ve článku přesně :)

banane4joy řekl(a)...

Pěkný film, viděl jsem ho už kdysi. Na jednu stranu máš pravdu, ale u počítače se neutopíš že? x)
Ne já jsem prakticky do 18 bez počítače byl a užíval si dětství právě takhle. A jsem za to rád.