neděle 13. září 2009

LVSVCH09

Právě jsem projel všechny hry odeslané do soutěže ( www.soutez.vch.cz ) a musím říct, že pár her mě mile překvapilo a pár her mě zase poměrně zklamalo. Nebudu spoilerovat, ale toto sem chtěl říci. Někteří dokonce nepochopili zadání a neudělali logickou hru. Jiní zase udělali perfektní hru, která ale buguje a padá, což je přeci škoda. 

Uvidíme, co na hry budou říkat ostatní porotci, kolika body jakou hru ohodnotí a nakonec určitě vyhraje jen ten nejlepší :). Mám svého favorita, ale nebudu prozrazovat. Kdo chce vědět, jak soutěž dopadne, tak doporučuji ve Středu 23.9. - 17:00 pustit pg24.tv, popřípadě indian-tv.cz. 

Tento dílbudu mít pod palcem já, jakože to povedu. Už teď mám husí kůži. Fiola tentokrát bude sedět v režii a se mnou by to měl moderovat Zoom, ještě uvidím, jak se dohodne. Těšit se můžete na nějaké hosty a na spoustu zábavy ve speciálním díle věnovaném Letní Vývojářské soutěž VCh 2009. :)

11 komentářů:

Firejs řekl(a)...

"Některé hry zklamaly" Ach jo :)

Doufám, že mi ten díl nějak neuteče, protože jsem fakt zvědavej hodnocení ;)

Likandro řekl(a)...

Tak já už jsem taky pár kusů odehrál, a fakt je, že ne všechno je úplně logické, ale tak to se dalo čekat, protože vytvořit kvalitní logický level není jen tak a nemá na to asi každý.
Dá se proto spekulovat o tom, jestli nebude na příště lepší vybrat jiný žánr a kvůli účasti dospělých pracujících nerozdělit soutěž na dvě části a jedné nedat víc času, popřípadě dát všem více času :)

Ale ono je to jedno, soutěž se vydařila. Kousky jsou z toho pěkné. Výherce mám jasného, tak snad mě porota nezklame :)

Petr Vojtěch řekl(a)...

Likandro: Ono tak jasné není, ač se to na první pohled může zdát. Jsou tu opravdoví favoriti, ale na první místo mají nárok i ty menší hry. Zvlášť jedna z nich mě hodně zaujala, ale opět nebudu prozrazovat :).

Likandro řekl(a)...

Tak ještě jsem nehrál všechno, ale hra by měla být kompletní jako celek (graficky, hudebně, hratelně), to že možná vyniká nápadem jí podle mě nad ty jasné favority nepostaví, a pokud ano, je to trochu legrační :)
Nakonec, v pravidlech se v kapitole hodnocení nijak nevyzdvihuje fakt, že by hra měla být hlavně o nápadu a hratelnosti, takže i proto je potřeba jí hodnotit jako celek, jako hotovou hru, ne jen nápad nebo hratelnost.
Ale tak uvidí se, já nejsem v porotě a na mých bedrech rozhodnutí a případná nevole všech přihlížejících neleží.
A nakonec, co já ti do toho mám co kecat :D jen přemýšlím o tom jak bych hodnotil hry v soutěži já :) ale věřím tomu, že to dobře zvládneš a hodnocení her bude adekvátní :)

Petr Vojtěch řekl(a)...

Naopak. V zadání se píše, že nemusí vyhrát ta nejvíc kompletní mega hra. Naopak, šanci má i nováček, či negrafik. Jsou tam hry pěkné graficky i dokonale hratelné, pak hry graficky hezké, ale hratelnost slabší, pak graficky slabší ale hratelně super ... co to rozhodně? originálnost a trefení do tématu :).

Likandro řekl(a)...

No jo, máš pravdu, v sekci "O soutěži" to je :) Hm, mám štěstí, že jsem se neúčastnil, protože tohle by pro mě byla informace jen tak mimochodem (rozuměj, teď jsem si to přečetl poprvé), hlavní zadání jsem bral z pravidel, kde se to skutečně nijak nezdůrazňuje, skoro bych řekl: "Kde to chybí," ale budiž, na stránkách to skutečně uvedené je, tak to potom jo, omlouvám se za humbuk :)

Petr Vojtěch řekl(a)...

No bylo to i na fóru několikrát zmiňované a i se to stalo diskutovanou věcí.

Likandro řekl(a)...

No :) Svým způsobem je moje chyba, že jsem si toho nevšiml, ale zas na druhou stranu, neměl by být tak důležitý údaj přímo v pravidlech, jako to bývá u YoYoGames soutěží?
Zkrátka nemůžeš po lidech chtít aby četli celou deseti stránkovou diskuzi, případně nějaký doprovodný text v podstatě jen pro média v sekci "O soutěži". Však si představ, že se můžou účastnit i tací, co z komunity nejsou a forum je absolutně nezajímá. Případně prostě odmítají číst diskuzi kde jsou v každém příspěvku až nesmyslné urážky které nikam nevedou :)
Teď už je to celkem jedno, ale i když sice musím uznat, že jsem si to na různých místech přečíst mohl, zdá se mi to jako organizační chyba, protože u registrace člověk souhlasí s pravidly ve kterých to ale uvedené není.
Už o tom spekuluju spíš jen pro vylepšení na příště, pokud nějaké bude. Rozhodně to nemyslím nějak kriticky, prostě mi jde jen o to, aby to i tací ignoranti jako jsem já, kteří nehledají na foru jehlu v kupce sena, dostali důležité info včas a na místě které si přečíst musí. :)

Petr Vojtěch řekl(a)...

1. Zadání soutěže je stěžejní. TO máš číst prvně. POkud tě to zaujme, vrhneš se na pravidla. "O soutěži" není pro média, ale pro ty, co se chtějí soutěžit. Pravidla jsou pak převzatá ze starších ročníků.

Ale je pravda, že pro příště je to je ponaučení, protože někomu by to nemuselo docvaktnout. ALe logicky, nejprve si přečtu zadání, kde je vypsané téma atd a pak se vrhnu na pravidla, jak se odevzdává, co kdy probíhá atd. ;)

Likandro řekl(a)...

Jj, musíš počítat s tím, že na světě pobíhají i takoví volové jako jsem já, kteří by pod nadpisem "O soutěži" nehledali "Zadaní" ani omylem, kord když je to z větší části podrobněji rozepsané a specifikované v pravidlech.

Dalo by se pak taky říct, že text v založeném příspěvku na foru by měl být stejný jako ten v "O soutěži", respektive v zadání, protože příspěvek cca vysvětluje co je soutěž zač, čeho se týká a pak jen výrazně doporučuje přečíst pravidla, nikoliv pak sekci "O Soutěži" :)

Takže logický postup většiny členů VCH dle mě je: Otevřu forum, přečtu si tam ten text kde je mimo jiné že výherce bude ten kdo vytvoří "nejzajímavější a nejlepší hru" - tj. dokonalou po všech stránkách - dle doporučení pročtu pravidla, očíhnu porotu, vše mi sedí? Zaregistruju se :)

Nevím no :) Asi by stačilo jen upravit název "O soutěži" na "Zadání", nakonec když zažiješ 3 ročníky, tak víš co je to za soutěž, kdo ji pořádá, atd., všechno co se do těch sekcí "O něčem" píše, ale zadání v tom nehledáš :)

Ale teď už je to vážně jedno je po soutěži. Já jen, že do budoucna, pokud něco bude, bych možná uvažoval o účasti a rád bych věděl všechno hned bez zbytečného pídění, které k takovým věcem nepatří... víš, je to podobné jako když uzavřeš smlouvu o předplatném k časopisu na jeden rok, zaplatíš a přijde jen jednou jedno číslo, a oni ti řeknou, že to bylo jasně specifikované v tom předchozím, někde na poslední straně mezi reklamami, že posílají jen jedno číslo - jo, je to trochu absurdní příklad, ale dopad zhruba stejný jako by byl pro účastníka soutěže který raději tvoří než se 10 hodin 7 dní v týdnu dohaduje na foru.

Petr Vojtěch řekl(a)...

No děkuju za postřeh :)