úterý 11. října 2011

Kontroverze

Po delší době jsem konečně vyrazil za kulturou. Opět do Rudolfina, ale tentokrát na výstavu fotografií s názvem Kontroverze. Pokud někdo čekal klasickou přehlídku uměleckých snímků, pravděpodobně byl zklamán. Expozice totiž přinášela pohled do historie a ukazovala příběhy snímků, které nějak významně zapůsobily na veřejnost a celou společnost - jak název napovídá, kontroverzně. Pokud mám uvést příklad, tak na samotném začátku vidíme snímek Portrét hraběte de Cavour (Léopold-Ernest Mayer a Pierre-Louis Pierson), který sám o sobě významný není, ale spor, který se okolo jeho kopírování vyvinul a došel do fáze, kdy byla fotografie v roce 1862 uznána jako umělecké dílo, je zajímavý a zároveň je perfektním úvodem celé výstavy.

Zajímavé přitom je, že tyto příběhy během procházení expozicí sbíráte. Na začátku obdržíte jednoduchou "vázačku" a u každé fotografie si příběh k ní vezmete a přidáte do svazku. Na konci máte hezkou publikaci plnou spousty zajímavých údajů, fotografií a hlavně oněch příběhů. Vytknout se dá snad jediná věc, náhledy fotek jsou v tak nízkém DPI, že častokrát budete dlouho přemýšlet, ke kterému snímku se vlastně vztahují. Po delší době si fotky raději dohledáte podle názvů, protože na náhledu prakticky nic poznat není. Ale vzhledem k faktu, že si nekupujete knihu, ale jdete na výstavu, to zase tolik nevadí.


Pokud máte rádi fotografii a navíc se zajímáte o historii, určitě Kontroverzi nepropásněte. Z mého pohledu navazuje na trochu drsnější Decadence NOW! a končí už 13. 11. 2011. Na výstavě jsem byl s Káťou, které se také velmi líbila. Pokud bych měl vybrat fotku, kterou si nejvíce pamatuji, tak to bude asi Líbající se jeptiška od Toscaniho (obrázek). Věděli jste například, že ve Francii a Itálii byla zakázána, zatímco v Anglii s nadšením přijata? Naopak další fotka fotka novorozeněte ještě s pupeční šňůrou (od stejného autora) byla ve Francii a Itálii akceptována a v Anglii cenzurou zakázána. 


2 komentáře:

Likandro řekl(a)...

Dekadence mě osobně spíš zklamala. Spoustu věcí člověk už viděl, znal, takže toho nového tam pro mladého diváka bylo spíš méně, ale byl to zajímavý nápad a některé práce a nápady mi asi zůstanou v hlavě ještě dlouho, ne-li navždycky.

Za tip na Kontroverzi děkuji, zkusím se tam dostat. :)

Jinač, osobně mám dobré zkušenosti s výstavami od Galerie hlavního města Prahy. Jednu dobu (zhruba 2 roky) jsem chodil na většinu z toho, co měli a snad nikdy jsem nebyl zklamaný.

Petr Vojtěch řekl(a)...

Ono je to těžké, pokud jsi třeba v dějinách zběhlý a všechny události máš v malíku, tak ti asi výstava moc nedá. Já osobně jsem znal pouze pár fotek a většinou jsem byl nadšený :) Případně jsem znal fotku, ale její příběh jsem neznal, což bylo fajn.

A co se týče Decadence, tak tam jsem spoustu věcí také vůbec neznal :).

Nicméně díky za tip na Galerii, určitě budu sledovat a třeba občas zajdu :)