středa 12. prosince 2012

Na skok po dlouhé době

Konečně můžu říci, že jsem na škole prošel modulem, který byl naprosto perfektní, posunul mě dopředu a skutečně mi něco dal. To se dá říci jen opravdu u malého počtu předmětů, přestože mě třeba baví. Posuďte sami, vždyť to znáte. Od druhého ročníku si na naší mediální škole vybíráme praktické dílny, kde děláme jakousi praxi uvnitř školy. Já jsem se dostal do dílny TV rozhovorů, kde spolu s dalšími spolužáky připravujeme zajímavé rozhovory, oproti předchozím semestrům (kde tam byl úplně jiný tým), jsme celou dílnu pojali po svém, vytvořili znělku, vymysleli koncept pořadu a pozvali skutečně zajímavé hosty z mediálního světa, ne jen spolužáky či kantory. 


Nejvíc mě mrzí, že v tuto chvíli sem nemohu umístit výsledné rozhovory, nejprve musí projít kolečkem ve škole a až později je budeme moci nahrát na internet. To ale teď není podstatné. Důležité je, že mi ten jeden semestr dal opravdu hodně, kdy jsme trávili společně s týmem dalších šesti lidí (plus dvou trenérů) vytvářeli zajímavý obsah s jasným cílem, myšlenkou a naprostou nasazeností každého. A to se taky často nestává. Za scenáristiku například ručil @jakubzelenka, já jsem zastával víc pozic - režiséra, střihače a grafika. Střih probíhal rovnou online, což je občas dost o nervy, když host odpoví krátce a já mám najednou krátký detail apod. 

Rozhovorů jsme natočili hodně, pozvali jsme i spolužáky nebo kantora, ale to bylo vše jen testovací. Hlavně jsme se připravovali na dva závěrečné rozhovory s lidmi, kteří mají co říct a pro naši cílovou skupinu (spolužáci) můžou mít opravdu přínos. Prvním hostem byl František Fuka - kontroverzní bloger, který si tím jako jediný skutečně vydělává a lidé mu pravidelně za články platí. Není to novinář, je to "jen bloger", jak by řeklo několik našich kantorů, proto nám připadal velmi zajímavý a offline promítání dopadlo velmi dobře. 

Druhým hostem byl Petr Šimůnek, šéfredaktor českého Forbesu, naprostý opak Fuky, prošel si televizí, rádiem, deníkem a aktuálně šéfuje tištěnému měsíčníku. Jeho zkušenosti jsou ohromné, a proto není divu, že rozhovor přinesl spoustu zajímavých odpovědí, které budou obzvláště pro začínající novináře a elévy přínosné. Natáčeli jsme dnes, mě tak ještě čeká finální úprava, zkracování, přestřihávání a následně offline. Ale už teď jsem v klidu, protože toto je materiál, který skutečně má smysl. 

Na závěr se pochlubím znělkou, která by možná taky neměla jít ven, ale točili jsme ji mimo čas vyhrazený výuce a věnovali jsme do její tvorby spoustu vlastního času. Představuji vám Tomáše a Marii, naše moderátory - koncept je takový, že v rámci jednoho pořadu vznikají s jedním člověkem vždy dva rozhovory - první s Tomášem o práci, je zároveň formálnější, a druhý s Marií o volném čase nebo zájmech, tentokrát trochu uvolněněji. Jelikož se jedná o krátké rozhovory, zvolili jsme název Na skok. 


2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Je super, že si můžete hosty vybírat. My jsme jeli přes jiný zadání, byli jsme Mezigenerační rozhovory, hosté museli mít minimálně 40 či kolik a nezvali se primárně mediální osobnosti, ale osobnosti, které hodně spadali ke štítku Političtí vězni atd.
Mělo to taky něco do sebe, ale pak už mi z toho šla hlava kolem.

Každopádně je super vidět, jak jde studio dopředu - obsahem, týmem, vybavením - fakt super, fandím :-)

Petr Vojtěch řekl(a)...

To chápu, my jsme na to šli trochu jinak. Hlavně jsme se už na začátku sešli a řekli si co chcem. Přesně jsem si definovali náš záměr. Hned na začátku jsme Bouškovi řekli, že chceme točit todle, objasnili jsme to a když jsme mu za pár dní poslali hotovou znělku s grafikou, tak nám pravděpodobně začal věřit.

K vaší práci můžeme mít nějaké výhrady, ale měli jste jiné zázemí a já si myslím, že jste v rámci toho všeho odvedli skvělou práci. A věřím, že až jednou náš tým todle SDP opustí, tak to další parta dožene ještě dál.