pátek 28. prosince 2012

Filmy roku 2012

Naprosto upřímně říkám, že jsem neviděl všichni, všechny ba dokonce ani všecky filmy tohoto roku. Možná ani ty nejlepší. Určitě by se mi v noci ale špatně spalo, kdybych nesestavil tradiční žebříček nejlepších filmů. Rovnou takhle na začátku ujasním jednu záludnost. Z Ameriky je to k nám dlouhá cesta a kvůli vánočním zácpám (no, možná to nebude úplně ono) některé filmy přijdou později. To v praxi znamená, že je na ČSFD najdete s nálepkou 2011, ale u nás v kině byly až v roce 2012. A byla by hrozná škoda je úplně vypustit. Proto budu počítat i filmy z konce minulého roku - uvedené až letos. 

1. Skyfall

Pro mě ohromné překvapení! Bondovky mám moc rád - jak ty staré, tak ty nové. Vždy to byly takové zábavné pohádky, mezi tu lepší kinematografii bych je ale rozhodně neřadil. A to se teď změnilo - možná proto první místo. Skyfall si sice místy uchovává humor a to něco dětinského, ale Sam Mendes z toho dokázal udělat dospělý krimi thriller, který mě naprosto pohltil a upoutal. Dokonce bych řekl, že to má v sobě něco z Temného rytíře - asi tu tíživou atmosféru (což je letos hodně cool, viz CoD: Black Ops 2). Strašně nadšený jsem byl z některých prostředí - siluety v ohni, opuštěný ostrov, opuštěný Skyfall, siluety před LED panely v Šanghaji atd. Craig je drsňák a hlavní záporák se tentokrát opravdu vydařil - Javier Bardem předvedl skvělý výkon a z jeho zubů je mi ještě teď zle. Pokračování to rozhodně nebude mít snadné, pokud chce udržet krok s teď nasazeným tempem. 

2. Atlas Mraků

Film, který nestačí vidět pouze jednou a navrch to chce přihodit ještě knížku. Pro někoho trochu nesrozumitelný slepenec, pro mě úchylárna - v kině jsem se opravdu hodně soustředil a dával si vše opatrně dohromady. Ve výsledku mi to celé dávalo smysl, z čehož jsem byl neskutečně nadšený. Navíc má film velmi působivou výpravu a ani nepůsobí zdlouhavě, protože je to 6 příběhů propletených dohromady. Některé jsou odlehčenější, ale všechny spolu souvisí a něco představují. O tomto filmy by se daly popsat stohy, ale jednodušší bude říct, že pokud jste to ještě neviděli, tak si pospěšte, ať nepropásnete kino.

3. Avengers

Komedie, komix a kupa skvělý hrdinů v jednom filmu. Tahle přehlídka super-eg je nesmírně zábavná a bavím se i po několikátém zhlédnutí. Různé charaktery pohromadě překvapivě fungují a různé mind-fuck scény mají za následek pořádné výbuchy smíchu. Prostě pořádná porce zábavy pro každého milovníka fantasmagorií. Velké plus je Marka Rufalla aka Hulka. Bitka mezi Thorem a Iron Manem také stojí za to. 

4. Temný rytíř povstal

Popravdě vůbec nechápu ty zklamané diváky, po Jokerovi a Ra's al Ghulovi přichází hrubá síla a hlavně bolest - hlavní téma závěru trilogie. Nolanovi lze hlavně pochválit uvěřitelnost a těžkou atmosféru. Také se mi líbilo ztvárnění nového Robina - v seriálu a předchozích adaptacích mě vždy nesmírně rozčiloval. V tomto filmu konečně dostává smysl. Protože Batman je symbol - může jím být kdokoliv. Pocit zoufalství z toho doslova sálá. A k tomu ještě ty emočně vypjaté scény... jo todle se povedlo. 

5. Hugo a jeho velký objev

Tentokrát jsem dokonce neviděl ani trailer, vůbec jsem nevěděl na co jdu do kina. A o to nadšenější jsem pak byl. První část filmu je smutný příběh o chlapci - druhá část vypráví odlišný příběh o jiném smutném člověku. Zároveň je to ohromná pocta kinematografii s precizním zpracováním a výpravou. Zážitek jsem měl ještě zpestřen tím, že jsme se zrovna tou dobou ve škole o začátcích kinematografie bavili. Možná i proto mi některé věci docházely rychle, ale věřím, že si tento film užije každý. 

6. Looper

Konečně chytré scifi! Jo, Looper je veskrze promyšlený příběh o tom, jak těžké je pro tvrdohlavého mladíka přijmou odpovědnost za své budoucí já. Závěr je skvěle vyhrocený a posouvá film na úplně jinou úroveň, geniální je rovněž hudba a ozvučení. Míst k přemýšlení je víc než dost a co víc - nejsou vám okatě předhazovány... prostě musíte pozorně sledovat. Skvělá ukázka toho jak se točí levné a promyšlené scifi. A zároveň se znovu potvrzuje, jak rozdílné role umí Joseph Gordon-Levitt zahrát - a navíc velmi dobře. 

7. Anna Karenina

Trochu se to dalo čekat - můj oblíbený režisér obsazuje mou oblíbenou herečku do velmi zajímavého námětu. Těšil jsem se jak malej kluk a dostal jsem mnohem víc, než jsem si představoval. Za přidanou hodnotu považuji divadelní zpracování - vůbec to film neomezuje a naopak mu to dodává na dobovosti a zajímavosti. Některé scény mají doslova taneční choreografii a celé je to krásně melodramatické.  Malá výtka snad jen za Aarona Taylora-Johnsona, který byl tak nějak prkenný a tu zamilovanost jsem mu prostě nevěřil. 

8. Méďa

Asi největší úlet roku, drsný plyšový medvěd mě z plakátů spíš odrazoval, ale první trailery dávaly tušit, že to bude stát za to. A taky že jo, z Médi člověka prostě bolí břicho, u některých fórů jsem se divil, co to vlastně tvůrcům prošlo a narážky na Twilight tomu nasadily korunu. Minule to byl Princ a Pruďas, tentokrát Méda - absurdní komedie pro otrlé.

9. Raubíř Ralf

Nerad bych letos vynechal animák a Ralf je asi to nejlepší, co k nám na plátna kin přišlo. Zbytek je těžká bída a Rebelka je pro mě ohromné zklamání (a na Pixar už si nevsadím). Raubíř se ale povedl, není to jen jednoduchá pohádka, naopak, skrývá v sobě ohromný potenciál právě pro dospělé a pamětníky (hrdina v krizi středního věku - automatové hry). A málokteré oko při závěru zůstane suché. 

10. Hobit: Neočekávaná cesta

Hobit je srdeční záležitost - kdybych dělal jakkoliv dlouhý žebříček filmů, tak se tam vždy musí objevit. Takový je zákon! V kině jsem na něm byl zatím dvakrát a i podruhé mě nesmírně bavil a nabídl mi další pohledy. Z pohádkové předlohy se klube trochu neposlušný puberťák zaseknutý někde mezi příběhem pro děti a dospělým Pánem Prstenům - je to trochu daň za to filmové plátno, ale Jackson si s tím poradil snad nejlépe, jak mohl. Oproti knize jsou postavy prokreslenější a zápletka je složitější. A pro děti to tak docela není - u scény s Glumem (snad nejlepší z celého filmu) se bál nejeden dospělák. Nadšený jsem byl také ze závěru, který je vymyšlený skvěle - hrozně jsem se bál, jak ten příběh rozseknou. Ale povedlo se to dobře, nenásilně. Už teď se těším na ten maraton šesti filmů ze Středozemě. 

Z českých filmů mě letos nejvíce bavil Okresní přebor, který parádně navazuje (příběhově předchozí) na povedený seriál. Jsem rád, že u nás stále umíme točit povedené komedie - delší dobu se zdálo, že to už nikdo nedokáže. Nadšený jsem byl také z noirového Ve stínu - nevěřil jsem, že čeští tvůrci dokáží tuto látku dobře zfilmovat. A opět - povedlo se. Z letošního roku jsem hodně nadšený. Teď se ještě hrozně těším na Bídníky a příští rok to vypadá na několik zajímavých scifi, tak uvidíme :) 

2 komentáře:

Tikend řekl(a)...

Tento rok sme sa velmi netrafili http://www.tikend.sk/2012/12/top-10-filmov-2012.html

Firejs řekl(a)...

Tak se seznamu jsem viděl jen Avengers, na kterých jsem byl v kině a bylo to docela fajn a Měďu, který skutečně pobavil. Jinak jsem chtěl ze seznamu ještě kouknout na Raubíře ale zatím jsem neměl tu čest.

Zbytek kolem mě tento rok spíše jen tak prošuměl.