pátek 22. dubna 2011

Skrz modrý a oranžový

Některým je určitě hned podle názvu jasné, o co kráčí. Ano, mluvím o vydání Portalu 2 (úterý 19. 4.), což bylo na herní branži určitě nemalé pozdvižení. První díl vlastně přinesl perfektní koncept s výbornou hratelností, k tomu přidal zajímavý příběh s luxusním závěrem a pointou. Naprosto nečekaně se z hříčky stal fenomén a oznámení druhého dílu bylo jen otázkou času. A nyní ho už spousta z nás má doma (ať už na poličce nebo harddisku) a spokojeně paří. Já jsem právě dohrál část jednoho hráče a v kooperačním režimu jsme se Zoomem někde v polovině. 



Co o dvojce můžu říct? Že mě neuvěřitelně překvapila. Opravdu jsem nečekal tolik zábavy, akce a logiky na jednom místě. V singlu hraje příběh hodně podstatnou roli a jeho kvality jsou nezpochybnitelné. Já osobně jsem několikrát poprskal stůl kolou (a mám tu teď fleky!!!), protože některé hlášky jsou neskutečné. A navíc vás nyní provází neustále. Už to opravdu není jen logická hra, opravdu procházíme nějakým příběhem, což je skvělý posun od prvního dílu. A přitom se nezapomnělo ani na logické zasekávačky. Ano, některým hra může přijít snadná, ale to první díl také a třeba já jsem se zde hned několikrát zasekl. Kooperace se taky dost povedla. Jede si svoji linku, ale nějaký děj je utlumen hratelností. Na rozdíl od příběhové části se zaměřujeme čistě na hratelnost a ono "testování", přestože vtipné hlášky nás provází stále. Robůtci jsou opravu roztomilí a kombinace čtyřech portálů dá někdy dost zabrat. Náročnost levelů graduje a občas to bude chtít opravdu dlouhé zamyšlení. Portal 2 nakonec musím doporučit nejen všem příznivcům jedničky a logických her, ale všem hráčům videoher, protože na lepší zážitek v této branži jen tak nenarazíte :)


4 komentáře:

michal řekl(a)...

čím to, že máš titulky česky? :)

Petr Vojtěch řekl(a)...

Protože se tak hra prodává :)

michal řekl(a)...

no, na steamu rozhodně ne. :) V Properties - Language to není a jinde bych to nehledal.

Petr Vojtěch řekl(a)...

Michal: Hru mám koupenou na STEAMu. Kupoval jsem Double pack v předobjednávce. Pakliže máš STEAM v češtině, stáhne se ti česká verze hry. Pokud ho máš v ENG, tak ti českou nenabídne - to se stalo zoomovi, tak si přehodil steam na češtinu a hned mu to šlo :).