pondělí 25. října 2010

Nepochopené umění

Poslední dobou jsem se začal zajímat o alternativní díla, nová média a audiovizuální tvorbu obecně. Dost mě ale zarazilo nepochopení, s jakým se tyto práce potýkají. Ano, mluvím o jednom konkrétním dílu, kdy já byl nadšen a řada dalších uživatelů to brala za špatný vtip.


Ať už spousta uživatelů přímo na Youtube - tam byla ale kritika mírnější a dílo bylo přijato lépe - nebo přímo v České republice, kde veřejnost totálně nepochopila záměr, či uměleckou povahu artefaktu. 
Jsem zklamán z reakcí, přitom úspěch je nesmírný, kdy z nepřeberného množství videí se do finálových 25 děl dostalo právě dílo od českého tvůrce Martina Kohouta. 
Práce s tvarem, pohybem, hudbou a barvou mi přijde skvělá, jen mě mrzí, že nemám šanci vidět dílo naživo v instalaci, kdy ještě odraz musí dotvářet geniální efekt. 
Moc nepočítám s tím, že by se situace do budoucna zlepšila, ale rozhodně mě to neodrazuje od tvorby, chci jít směrem nějaké alternativní tvorby a ve výsledku půjde stejně jen o moji vlastní seberealizaci. Reflexe mé osobnosti, na to se chci zaměřit. 

3 komentáře:

Tior řekl(a)...

Já se k nim klidně přidám, nechápu co je na tom geniálního, rád bych to pochopil, můžeš mi to nějak osvětlit? nemyslím to nijak špatně, ironicky,..

Firejs řekl(a)...

Tak já se netradičním věcem nebraním, naopak je mám docela rád, ale stejně jako Tiorovy mě zrovna tohle nějak super nepříjde... aspoň že si vyrovnal ty časy.

Unknown řekl(a)...

Me se to velice libilo .. Nebranim se alternativnim zpusobum umeni, i kdyz je fakt ze nektere druhy na mne pusobi psychicky negativne. :) Tento ne.