středa 1. září 2010

DeathStalker 3

Aneb prvotřídní fantasy ze staré školy podle literárního díla Howarda R. Cohena. Kecám! Jeden z nejhorších filmů, co jsem kdy viděl. Naštěstí jsem věděl, do čeho jdu, a tak mě to ani moc nepřekvapilo. Je to už třetí díl a jsem velmi rád, že mě předchozí dva díly minuly. Někdo by mohl namítat, že je film z roku 1988, ale už tehdy se točily koukatelné filmy. 

Základním problémem je už fakt, že DeathStalker 3 nemá vůbec žádnou pointu. Opravdu, rozehraje se scéna, kde hlavní hrdina ladnými (opět kecám, je to horší než choreografie amatérské šermířské skupiny důchodců) pohyby srazí svého soka při nějaké hře. Pak se přesune za kouzelníkem, který vykládá budoucnost a je údajně jeho kamarádem. Do toho se tam zamotá nějaká paní s půlkou kamene, který má prý spojit s jiným kamenem a najít tak království, kde se narodila, ale těžko říct, proč tam teď není. Vývoj je asi takový, že tu paní zabijou (byla to princezna, samozřejmě), DeathStalker na oplátku zabije asi 150 vojáků (které hraje nanejvýš 10 herců, přičemž jeden je v každém záběru a vždy umře) a uteče na hrad, kde má být druhá půlka. Abych to dopověděl, tak se tam zamotá její sestra, taky princezna, nemá kámen, ale má si brát hlavního záporáka. Ten chce kámen, protože má druhou půlku. Prý tím získá moc. A to je asi tak všechno. Samozřejmě přijde zvrat, kde obě půlky získá záporák, ale nejdou spojit, tak intuitivně zakřičí "třetí kámen" a já si jen říkal: "další půlka?" Něco se tam děje, někdo tam furt běhá, někdo za něco bojuje, ale vůbec nevíme proč. Naštěstí vše dobře skončí, kameny se spojí (opět jen dva), v dáli se zablýská, hrdina pronese něco chytrého a s úsměvem odjede pryč. A království nikde. 

On ten vývoj není moc vidět, ale možná tam někde je. Hlavní hrdina je svalovec s podařeným smyslem pro humor. Úsměv má na tváři neustále, vůbec nevadí, že mu před minutou zabili životní lásku.  Život jde dál, film taky a skončí dřív, než by se vůbec vysvětlila prvotní motivace a myšlenka. Vše je samozřejmě okořeněno četnými vtípky, že být hrdinou je velmi těžké. 

A to jsem ještě nezmiňoval úžasné vybavení a kostýmy. V první řadě to jsou dřevěné meče. Škoda, že se tvůrci ani nesnažili ty prkna pořádně naostřit. Dobře, báli se, tak natáčeli s dřevěnými meči, ale nepochopím, proč tam nechali zvuk dřeva. Většinu soubojů nedoprovází žádné zvuky, jen tragická hudba, heky a mlácení prken. Copak je takový problém je zaměnit za řinčení oceli? Kostýmy se také moc nepovedly, většinou se ani nedrží Conanovského odkazu a pravděpodobně si je herci přinesli sami. S tím se také váže obsazení něžného pohlaví. Ve všech fantasy filmech podobného ražení, například německé produkce, jsou obsazovány ženy s velmi bujným poprsím, které je v každé scéně vystavováno na odiv. Zde tomu tak není. Dámská hruď se sice ukazuje často, jen je problém v tom, že i hlavní hrdina má mnohem větší prsa. Milostné scény tak vypadají hodně komicky. Jsou možná k pláči.

Rozhodně si ten film nepouštějte. Já na něj koukal po doporučení kamaráda (šermíř a fantasy nadšenec), který to tituloval jako úžasnou komedii, kterou by si nikdo neměl nechat ujít. DVD mi předával opravdu s nadšením a já mu za to neskutečně děkuji. 

2 komentáře:

Firejs řekl(a)...

Tady na takové filmy (které se točí i dnes)se člověk musí umět dívat a mít patřičnou náladu - pak se u nich pobaví... teda fantasy mě moc nebere, takže se na to i přes kladnou "recenzi" zřejmě nepodívám ;)

Petr Vojtěch řekl(a)...

Já jsem si to DVD vkládal do mechaniky s vědomím, že u toho umřu a přesně jsem věděl, že mi to urve hlavu :D.