sobota 21. ledna 2012

Setkání

Jelikož mi končí semestr a mám zkouškové období, za úkol jsem měl i několik závěrečných prací. Psal jsem tak třeba poměrně zajímavou práci na téma Kdo byl mistr vyšebrodského oltáře. Mimo to jsem měl předmět zvaný Tvorba médií 2, kde jsme probírali audiovizi. Během semestru jsme měli několik úkolů (fotografie, zvukový záznam) a samozřejmě také závěrečnou práci i s prezentací. Prezentace mě čeká v pondělí, ale práci mám hotovou a rád bych se o ní zde zmínil.


Je to vlastně moje první zkouška DSLR videa, Káťa mi totiž půjčila svoji D90. Objevil jsem výhody i nevýhody. Určitě musím zmínit skvělou práci s ostřením, díky velikému objektivu se dá dosáhnout skvělých záběrů s přeostřováním. Omezení jednoho záběru na 5 minut je věc, které jsem si ani nevšiml, tak dlouhé záběry jsem neměl potřebu točit. Objevil jsem ale 2 poměrně veliké problémy - fotoaparát se kvůli těžkému objektivu i na pevném stativu lehce otřásá a neustále vyrovnává světlost, čehož jsem si u natáčení nevšiml. Kamarád mi poradil, že když podržím expozici, tak to dělat nebude, ale pak je operace s fotoaparátem mnohem složitější. Mimo to má video celkem velikou kompresi a u vzdálenějších záběrů to může rušit. 

K samotnému videu, jak titulek napovídá, hlavním námětem je setkání. Něco velmi prostého a zároveň složitého, pokusil jsem se zachytit atmosféru i komplexnost tohoto okamžiku. Za hudbu opět děkuji klukům z Welcome to the Madness


2 komentáře:

Likandro řekl(a)...

Budu se těšit na pokračování...

Natočené je to každopádně hezky.

Anonymní řekl(a)...

Pravda, že některé záběry skutečně neodpovídají možnostem této zrcadlovky i s použitím setového objektivu. Na první pokus je to však snesitelné. Výhrady ale mám k samotnému dílu. V mnoha záběrech z neznámého důvodu přeostřuješ, takže často máš rozostřené pozadí i popředí a není vidět nic než pár barevných fleků. Záběry se tímto navíc prodlužují a v mnohých případech tak začínají velice rychle nudit. Dle mého názoru je tento snímek ve fázi, kdy je více než žádoucí si s ním jako s celkem ještě pohrát a teprve potom začít přemýšlet o veřejné prezentaci.