úterý 20. července 2010

Je toto cesta?

Již před nějakou dobou jsme zde vedli diskuzi na téma, jestli se dá hra prodat. Nyní k tomu mám další pohledy a poznatky, přímé zkušenosti přijdou až časem. O co ale jde? Mluvili jsme o indie scéně, zda je tam ještě místo a zda jsou lidé ochotni vývojáře podpořit. 
Možná jste si všimli, tak nějak jsem se dostal pod křídla Fiolasoftu, na což jsem hodně hrdý. Je to skvělý tým pracovitých lidí, ale o tom snad až jindy. Také se k vám asi dostala zpráva, že se připravovaný PacIn bude zprvu prodávat. Spousta lidí na fórech (VCh, Kreveta...) si asi řekla "WTF!?", ale má to své opodstatnění. Také jsem tomu moc nerozuměl, ale jakmile jsem se dostal do kontaktu se hrou, pochopil jsem. PacIn má co nabídnout, to nejsou jen velké řeči, opravdu je tomu tak. 

Někteří si to asi neumí představit, jiní třeba ano. Kde to je? Proč hru prodávat? Určitě je to zajímavá zkouška, zda je na to náš trh vůbec připraven. Zda to lidé přijmou dobře a zda pochopí, že vývoj na úrovni už něco stojí a podpoří tým v dalším snažení. Protože -ať chceme nebo ne- vše stojí peníze. Pokud tu vytváříme projekty v GM, jen tak po odpoledních pro zábavu, pak asi nemá moc smysl hru prodávat. Děláme to prostě pro zábavu. Ale jsou určité hranice a chvíle, kdy je čas se posunout dál. Přišla ta chvíle? Já věřím, že ano, třeba je čas prodat PacIna, který na to má, a peníze věnovat na další vývoj her. 

Teď přichází otázka, jestli to hráčská obec přijme a pochopí. Věřím však, že se alespoň nějaká sorta hráčů najde a podpoří vývoj. Stejně jako třeba my rádi kupujeme indie hry. Uvidíme časem, už zanedlouho :). 

7 komentářů:

Firejs řekl(a)...

A zkoušely jste třebas hru nacpat na frag?

Petr Vojtěch řekl(a)...

Firejs: To je samozřejmě jedna z možností, dokonce i velmi reálná, ale určitě ne hned po uvedení, spíš až těsně před vydáním jako FREE. Alespoň tak to vidím já, protože z Fragu by bylo peněz opravdu hodně málo.

Michal Škoula řekl(a)...

Steam...pěkně lokalizovat, cena 3€ a je to :D. Jen se bojím, že si neznalí lidé prostě představí pacmana v jiném kabátku, a odsoudí to stejně jako všechny možné variace tetrisu.

Petr Vojtěch řekl(a)...

Michal: Proto to zatím nabízíme lidem, kteří se o nás něco mohou dozvědět, kteří mají zájem o hru i o tým :). Ale jak říkám .. ještě to chce čas.

Playman řekl(a)...

Steam je vyborny napad ale i samotna sluzba ma asi nejaky marze/podil na zisku ale jako takovy muze byt pro vyvojare vyhrou, a jeste k tomu malemu ceskemu teamu? no tak to by byla pro ne dvojnasobna vyhra! :-)

Cukr řekl(a)...

Playman: Steam si bere něco okolo 60% :)

Michal Škoula řekl(a)...

Ale generuje velké zisky... :D