neděle 30. května 2010

Je studentská licence opravu studentská?

Na nový balíček Creative Suit 5 jsem se opravdu těšil. Vůbec jsem nepočítal se studentskou licencí hned po uvedení klasické verze. Zde tedy musím českou pobočku Adobe (Amsoft) pochválit. Hned na to jsem byl ale vytočen. Cena se krapet zvedla* a dle mého se to už nedá nazvat studentskou licencí. V roce 2008 studentská licence pro Adobe Design Premium CS3 stále přesně 2.500Kč. Nyní stojí stejná licence pod balíčkem CS5 rovných 10.000Kč. Uznejte sami, že rozdíl je opravu veliký. 



Nevím, jak jsou na tom ostatní studenti, ale platit takovou částku je pro mě nyní skoro nemožné. A to mám štěstí, že bydlím doma a nemusím řešit byt a obdobné problémy. Kdybych si měl spočítat výdaje studenta, který bydlí od rodičů, dostanu se k částce 7-8 tisíc za měsíc, když si utáhne opasek. Pakliže nějakou část dostane od rodičů a na zbytek si musí vydělat brigádou, jak má dát dohromady dalších 10 tisíc na licenci, která ani neslouží ke komerčním účelům?

Moje stanovisko je takové, že nyní nemohu upgradovat, protože na to jednoduše nemám. A na prázdniny mám naplánované další výdaje (řidičák atd.), takže si musím vystačit se svojí 'starou' CS3, přestože mě nové funkce opravu lákají. Škoda.

EDIT: Amsoft se pyšní faktem, že nové produkty CS5 jsou o 30% levnější než anglické a předchozí verze. To je sice pravda, ale zapomněli uvést ten fakt, že nové studentské licence jsou ještě dražší, než předchozí CS4. Master Collection CS5 si podražila o 3.000Kč oproti CS4. U ostatních produktů je rozdíl okolo 1-2 tisíc.  

*pozn.: studentská CS4 stála obdobně, co nyní stojí CS5

17 komentářů:

Likandro řekl(a)...

Nevím, já z toho mám jen takový závěr, že to student nemůže mít hned, ale třeba za půl roku šetření. Není tak zlé.

Jsem člověk, který je zvyklý vytoužené věci vlastnit třeba až po roce, dvou, tak mi to přijde naprosto v pořádku.

Každopádně, když zvažuješ indie scénu, nechápu, proč řešíš studentskou licenci, když na prodej potřebuješ standardní. Pravda, možná to s tím nebude v nejbližší době tak horké, nebo to budeš dělat v jiném software-u. Ale stejně mě to trošku překvapilo.

Kyle Weit řekl(a)...

trošku přehnaná cena :D

Playman řekl(a)...

Bedikk: Docela jsi mě pobavil, ty je chválíš za 10 000 licenci a pak se nad tím rozčiluješ... Ikdyž ostrá verze stojí 8x tolik...

Petr Vojtěch řekl(a)...

Playman: Prosím? :D
Před dvěma lety si za tuto licenci říkali 2.500 a nyní cenu zvedli na 10.000 a to mě štve. Ostrá verze nestojí 8x tolik, ale 4x. Což není moc veliký rozdíl :).

Micro: Právě.

Liki: Ve srovnání to zlé je. Když si toto budeš chtít koupit za rok, dva, dávno vyjdou nové verze a cena bude možná ještě vyšší.

Balíček si chci koupit pro svoje potřeby a i kdybych tím dělal grafiku do indie her, nedělám nic trestného. Jakožto student bych to mohl jednoduše obejít.

Ricki řekl(a)...

Je to holt něco za něco. Já když jsem tu cenu CS5 zjistil, tak jsem se zděsil. Platit 10k je skutečně hodně. Na druhou stranu je za co platit. Takovej Illustrator se svou novou featurkou perspektivni kresleni, je nedocenitelný. To je jen jedna z mála novinek, co si pamatuju.
U CS4 mě tenkrát taky cena překvapila, nicméně nejsem takovej nadšenec, že bych musel měnit a jít s dobou vlastnictvím každé verze. Se studentskou CS3 si vystačím, má sice hodně chybek, ale pořád se mi lépe pracuje ve flashi CS3 než CS4. Ty přechody mezi verzemi jsou pro mě hodně brutální, tak se držím jednoho.

Likandro řekl(a)...

Nevím no, za rok, za dva třeba bude cena nižší. Si to vem, ekonomika pořád trochu stagnuje, zvyšování cen je běžný standard.

A pak, a to asi především, je to otázka priorit. Cena sice není příznivá, ale asi bys na to měl, jenže chceš řidičák a další věci, no tak hold nebude CS5.

A na výběr si asi radši zvolna zvykni, protože bude hůř a hůř. Člověk prostě většinou nemůže mít všechno a s rostoucími nároky toho může mít čím dál tím méně.

Já kdybych si to pořizovat chtěl - což aktuálně nemůžu, protože zápis na VŠ je až v září a jestli platí běžný standard "student, ale na více než jeden rok" jak to bylo dřív - tak si prostě odpustím kino, zmrzliny, zbytečně drahá rande, zbytečně drahé dárky, srazy, nějaká dvdčka, knihy, čaje a mám kdyby jenom 10 tisíc do půl roku ani nemrknu. Šetřit se dá prostě hodně, jenom to není příjemné + a to je u šetření nejtěžší: Ono to prostě nevypadá, že utrácíš hodně, když jdeš za 80 kč pro dva na zmrzlinu, nebo že utráciš hodně když si koupíš 50g čaje za 100kč ale v konečném součtu na měsíc jsou to celkem šílený sumy o kterých člověk ani neví, že je měl (mohl mít).

Firejs řekl(a)...

Šetření dá opravdu někdy zabrat. Já si od 1. ledna 2010 vedu kompletně všechny výdaje a příjmi (zapisuji každou korunu) a tak mám přehled a vím, za jaké zbytečnosti jsem utratil nejvíce (asi chlast :D), takže teďka si dávám jedno, dvě piva do tejdne a místo toho si kupuji knížky atp.

Firejs řekl(a)...

Ale deset tisíc bych dal za licenci jen v případě, že bych počítal s návratností investice... i když bych si jich teďka pár koupit mohl.

Anonymní řekl(a)...

Nejprve si musíš ujasnit pojmy, potom snášet kritiku.
Tento rok je velká inovace. Studentská verze se smí využívat plně pro komerční účely.

Petr Vojtěch řekl(a)...

Anonymní: Vidíš .. to jsem nevěděl. Ale o tom jsem tu nepsal :).

Anonymní řekl(a)...

Ale psal:
"která ani neslouží ke komerčním účelům"
A navíc celý článek se točí okolo přemrštěné ceně balíku. Tudíž fakt, že studentská verze se nyní může využívat i pro komerční účely, způsobuje, že i cena roste.

A většina studentů - webdisegnéru jsou touto cestou nadšeni.

Petr Vojtěch řekl(a)...

Díky za info. Nevím co ostatní designéři, ale já byl spokojen, když cena byla 1/4. Ale samozřejmě beru, že se to jiným může líbit :).

Anonymní řekl(a)...

Ano, to máš pravdu.
Dříve jsem si koupil (jako ty CS3), aniž bych vytvářel nějaký komerční obsah (ten jen velmi zřídka).

Avšak také mne lákají nové funkce CS5. Ale vypadá to, že si jej raději stáhnu, jelikož tak velký příplatek jen proto, že mám nějaké plus v podobě komerčního využití, které nevyužiji, mi příjde více než zbytečné.

Petr Vojtěch řekl(a)...

Tady teda nesouhlasím. Já si nic stahovat nebudu. V žádném případě. Když za to nechci dávat peníze, tak to přeci neznamená, že budu krást. Jak říkáš, CS5 nepotřebuješ. Takže ti stačí CS3 a pokud ne, tak si novou kup. Jednoduché.

Anonymní řekl(a)...

Pokud vím, tak stáhnout si Trial verzi ze stránek Adobe, jen na vyzkoušení nových funkcí, je zcela legální a morální.

Anonymní řekl(a)...

Nevím, co se tu řeší. Dát 10k za mobil to je v pohodě, hlavně když to bude iPhone s nulovou návratností, ale koupit si origo soft, to je špatná investice, co? Se trochu zamyslete. Jsem taky student, ale nejsem lemra líná, která si honí doma ceciny. Kdo se nebojí práce, tak toto nemůže řešit!!!

Petr Vojtěch řekl(a)...

Anonymní: 1. Je slušnost se představit.

2. Co se řeší? Řeší se problém, že cena je hodně přehnaná! Ekonomika se možná otřásla, ale už je na tom lépe než před krizí. Jak je tedy možné, že cena tak vylétla? Řeším to, že nechci dávat 10 000,- za to, že si svojí CS3 rozšířím o pár nových vychytávek, které jsou sice super, ale ne zas tak moc.

3. Nevím, proč bychom si měli doma honit ceciny. Ani nevím, co to je. Omg.

4. Pracuju, neustále. Ale vidím, že CS3 mi stačí, takže proč platit další peníze? :)

5. Platit za soft mi nevadí. Když ho používám, tak kupuji. Ale je toho tolik. Creative Suit, Vegas, Cinema4D .. k tomu nějaké hry a filmy. Brrr